Tratarea maladiei De Quervain: informații și soluții

Maladia De Quervain, cunoscută și sub numele de tenosinovită De Quervain, este o afecțiune dureroasă a încheieturii mâinii cauzată de inflamația tendoanelor care trec de-a lungul părții laterale a încheieturii mâinii. Această afecțiune poate afecta capacitatea de mișcare și calitatea vieții, însă cu tratament adecvat și gestionare corespunzătoare, simptomele pot fi ameliorate. În acest articol, vom explora informații despre maladia De Quervain și soluțiile disponibile pentru tratarea ei.

Descriere și Simptome

Maladia De Quervain este caracterizată de durere și sensibilitate în zona încheieturii mâinii, în special în partea laterală a bazei degetului mare. Principalele simptome includ:

Durere la nivelul încheieturii mâinii, care poate iradia către antebraț.

Umflarea și sensibilitatea în zona afectată.

Dificultate sau durere la mișcarea degetului mare și a încheieturii mâinii.

Creșterea disconfortului la activități care implică mișcări repetate ale încheieturii mâinii sau strângerea obiectelor.

Cauze și Factori de Risc

Cauza exactă a maladiei De Quervain nu este întotdeauna clară, însă afecțiunea este adesea asociată cu suprasolicitarea sau utilizarea excesivă a încheieturii mâinii în activități repetitive, precum tastarea pe un calculator, ridicarea copiilor sau practicarea unor sporturi care implică utilizarea repetată a mâinii. Alți factori de risc includ sexul feminin (deoarece femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune), vârsta înaintată și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoidă.

Diagnostic și Tratament

Diagnosticul maladiei De Quervain se bazează pe simptomele raportate de pacient și pe examinarea fizică efectuată de către medic. Uneori, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi radiografiile sau ecografia, pentru a exclude alte afecțiuni ale încheieturii mâinii.

Tratamentul maladiei De Quervain poate implica o combinație de măsuri conservatoare și intervenții medicale, care pot include:

Odihna și Evitarea Activităților Repetitive: Reducerea sau evitarea activităților care agravează simptomele poate ajuta la ameliorarea disconfortului și la vindecarea tendoanelor afectate.

Terapia Fizică: Exercițiile de întindere și întărire prescrise de un terapeut fizic pot îmbunătăți mobilitatea și forța încheieturii mâinii și a degetului mare.

Aplicații Reci și Calde: Utilizarea compreselor reci și calde poate reduce inflamația și disconfortul în zona afectată.

Medicație: Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot ajuta la reducerea durerii și inflamației.

Injecții cu Corticosteroizi: Injecțiile locale cu corticosteroizi în zona afectată pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii în cazurile mai severe.

Chirurgie: În cazurile severe și rezistente la tratamentul conservator, chirurgia poate fi necesară pentru a elibera presiunea asupra tendoanelor și a restabili mobilitatea normală a încheieturii mâinii.

Prevenire și Gestionare

Pentru a preveni recurența sau agravarea maladiei De Quervain, este recomandat să acorzi atenție posturii și tehnicii corecte în timpul activităților care implică utilizarea mâinilor și încheieturilor. De asemenea, este important să iei pauze regulate și să întinzi și să întărești mușchii și tendoanele încheieturii mâinii pentru a preveni suprasolicitarea și leziunile.

Concluzie

Maladia De Quervain poate fi o afecțiune dureroasă și limitantă, însă cu diagnostic și tratament adecvat, majoritatea pacienților se recuperează complet. Este important să consulți un medic dacă experimentezi simptomele asociate cu această afecțiune pentru a primi un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Prin respectarea indicațiilor medicului și adoptarea unor măsuri de prevenire și gestionare corespunzătoare, poți gestiona eficient maladia De Quervain și poți reveni la activitățile tale obișnuite fără disconfort sau durere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *