Cele mai frumoase locuri din Malta: Recomandări turistice

Malta, o bijuterie mică situată în Marea Mediterană, este o destinație turistică fascinantă datorită bogatei sale istorii, peisajelor spectaculoase și culturii vibrante. În ciuda dimensiunii sale reduse, Malta oferă o varietate de locuri și activități care pot satisface orice tip de turist. De la orașe medievale fermecătoare la plaje pitorești și situri arheologice impresionante, Malta este o destinație de neratat. În acest articol, vom explora cele mai frumoase locuri din Malta și vom oferi recomandări turistice pentru a te ajuta să-ți planifici călătoria.

1. Valletta

Valletta, capitala Maltei, este un oraș cu o bogată moștenire culturală și istorică. Fondat în 1566 de Cavalerii Ioaniți, acest oraș este inclus în patrimoniul mondial UNESCO și oferă o mulțime de atracții turistice.

 • Catedrala Sf. Ioan: Această catedrală barocă impresionantă găzduiește capodopere de artă, inclusiv faimoasa lucrare a lui Caravaggio, „Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul”.
 • Grădinile Upper Barrakka: Oferă priveliști panoramice asupra Marelui Port și sunt locul ideal pentru o plimbare relaxantă.
 • Palatul Marelui Maestru: Fostul sediu al Cavalerilor Ioaniți, acest palat istoric este acum reședința președintelui Maltei și un muzeu fascinant.

2. Mdina

Mdina, cunoscută și sub numele de „Orașul Tăcut”, este o cetate medievală situată pe un deal în centrul Maltei. Acest oraș antic oferă o privire în trecutul Maltei și este un loc liniștit și fermecător.

 • Străzile înguste și pietruite: Plimbă-te pe străzile sale înguste și descoperă arhitectura sa bine conservată.
 • Catedrala Sfântul Paul: O catedrală barocă impresionantă, construită pe locul unde se crede că Sfântul Paul a trăit în timpul naufragiului său pe Malta.
 • Vedere panoramică: De pe zidurile orașului, poți admira priveliști spectaculoase ale împrejurimilor.

3. Insula Gozo

Gozo, sora mai mică a Maltei, este cunoscută pentru peisajele sale naturale uimitoare, siturile arheologice și atmosfera relaxată. Este un loc ideal pentru cei care doresc să se bucure de natură și să exploreze cultura locală.

 • Fereastra Albastră (Azure Window): Deși această formațiune naturală s-a prăbușit în 2017, zona rămâne un loc popular pentru scufundări și snorkeling.
 • Templul Ggantija: Aceste temple megalitice sunt printre cele mai vechi structuri religioase din lume, datând din jurul anului 3600 î.Hr.
 • Orașul Victoria (Rabat): Capitala insulei Gozo, unde poți vizita Citadela, un complex fortificat cu muzee și priveliști panoramice.

4. Laguna Albastră (Blue Lagoon)

Laguna Albastră, situată pe insula Comino, între Malta și Gozo, este renumită pentru apele sale cristaline și turcoaz. Este un loc perfect pentru înot, snorkeling și relaxare.

 • Plajele cu nisip alb: Plajele din jurul lagunei sunt ideale pentru bronz și relaxare.
 • Sporturi nautice: Poți închiria echipament pentru snorkeling sau poți face o plimbare cu barca în jurul insulei.
 • Peisaje naturale: Pe lângă lagună, insula Comino oferă trasee de drumeție și priveliști spectaculoase.

5. Sliema și St. Julian’s

Sliema și St. Julian’s sunt două dintre cele mai vibrante orașe de pe coasta Maltei, cunoscute pentru viața de noapte activă, restaurantele excelente și oportunitățile de cumpărături.

 • Promenada Sliema: O plimbare de-a lungul promenadei îți oferă priveliști frumoase asupra mării și numeroase opțiuni de restaurante și cafenele.
 • Paceville: Centrul vieții de noapte din St. Julian’s, unde poți găsi cluburi, baruri și discoteci.
 • Portomaso Marina: Un loc de lux unde poți admira iahturile și te poți bucura de restaurante de calitate.

6. Marsaxlokk

Marsaxlokk este un sat pescăresc pitoresc situat pe coasta de sud-est a Maltei. Este cunoscut pentru piața sa de pește și bărcile tradiționale malteze numite „luzzu”.

 • Piața de pește: Vizitează piața de pește din Marsaxlokk, care are loc în fiecare duminică, și bucură-te de fructe de mare proaspete.
 • Bărcile luzzu: Admiră bărcile colorate cu ochi de protecție pictați pe ele, o tradiție malteză menită să protejeze pescarii.
 • Restaurante pe malul mării: Savurează fructe de mare proaspete la unul dintre restaurantele de pe malul mării, cu priveliști pitorești asupra portului.

7. Hypogeumul Ħal Saflieni

Hypogeumul Ħal Saflieni este un sit arheologic subteran situat în orașul Paola. Acesta este un complex de camere și pasaje subterane, care datează din perioada neolitică și este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

 • Tururi ghidate: Vizitarea Hypogeumului este posibilă doar prin tururi ghidate, care oferă informații detaliate despre istoria și funcția acestui loc fascinant.
 • Arhitectura subterană: Explorează structurile și sculpturile subterane, care oferă o privire rară asupra vieții și credințelor maltezilor preistorici.

8. Hagar Qim și Mnajdra

Aceste două temple megalitice sunt situate pe coasta sudică a Maltei și oferă o privire asupra uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume.

 • Templul Hagar Qim: Datând din jurul anului 3600 î.Hr., acest templu impresionant oferă o privire în trecutul Maltei.
 • Templul Mnajdra: Situat în apropiere de Hagar Qim, acest templu este cunoscut pentru aliniamentele sale astronomice și structurile bine conservate.
 • Priveliști spectaculoase: Templurile sunt situate pe o faleză cu vedere la mare, oferind priveliști impresionante.

Concluzie

Malta este o destinație turistică care oferă o combinație unică de istorie, cultură și peisaje naturale. De la orașele sale medievale și siturile arheologice, la plajele idilice și viața vibrantă de noapte, Malta are ceva de oferit pentru fiecare turist. Fie că ești pasionat de istorie, căutător de aventuri sau pur și simplu vrei să te relaxezi și să te bucuri de soare, Malta este o destinație care nu te va dezamăgi. Planifică-ți călătoria pentru a descoperi toate aceste locuri fascinante și pentru a te bucura de ospitalitatea și frumusețea unică a acestei insule mediteraneene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *