Ametelile la ridicare: semnale de alarmă pentru sănătatea ta

Ametelile la ridicare, cunoscute și sub denumirea de hipotensiune ortostatică, sunt o problemă comună, dar adesea subestimată. Această senzație de amețeală, care apare atunci când te ridici brusc din poziția șezut sau culcat, poate semnala probleme de sănătate mai grave. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și soluțiile pentru amețelile la ridicare, subliniind importanța de a nu ignora aceste semnale de alarmă.

Ce Este Hipotensiunea Ortostatică?

Hipotensiunea ortostatică se referă la scăderea tensiunii arteriale atunci când o persoană se ridică brusc. Aceasta scădere poate fi suficient de semnificativă pentru a reduce fluxul sanguin către creier, provocând senzații de amețeală, vedere încețoșată, slăbiciune și chiar leșin. Deși oricine poate experimenta astfel de episoade ocazionale, frecvența și severitatea lor pot indica probleme de sănătate subiacente care necesită atenție medicală.

Cauze Posibile ale Ametelilor la Ridicare

Există mai multe cauze posibile pentru amețelile la ridicare, incluzând atât factori temporari, cât și condiții medicale cronice.

Deshidratarea

Deshidratarea este una dintre cele mai comune cauze ale hipotensiunii ortostatice. Lipsa lichidelor poate reduce volumul de sânge, ceea ce face dificil pentru organism să mențină tensiunea arterială la un nivel adecvat atunci când te ridici.

Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, antihipertensivele, și medicamentele pentru tratarea depresiei sau anxietății, pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Dacă începi să te confrunți cu amețeli după ce ai început un nou tratament medicamentos, este important să discuți acest aspect cu medicul tău.

Probleme Cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, atacurile de cord și aritmiile, pot interfera cu capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială. Aceste afecțiuni pot necesita diagnosticare și tratament medical specializat.

Tulburări Neurologice

Bolile care afectează sistemul nervos, cum ar fi boala Parkinson, neuropatia autonomă și sindromul de tahicardie ortostatică posturală (POTS), pot provoca amețeli la ridicare. Aceste afecțiuni pot afecta nervii care controlează funcțiile involuntare ale corpului, inclusiv reglarea tensiunii arteriale.

Anemie

Anemia, caracterizată printr-un număr scăzut de globule roșii sau hemoglobină, poate reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Acest lucru poate duce la senzația de amețeală atunci când te ridici, din cauza fluxului sanguin insuficient către creier.

Simptome Asociate cu Ametelile la Ridicare

Simptomele hipotensiunii ortostatice pot varia în funcție de severitate și de frecvența episoadelor. Cele mai comune simptome includ:

 • Amețeli sau vertij
 • Vedere încețoșată sau pierderea temporară a vederii
 • Slăbiciune sau oboseală bruscă
 • Confuzie sau dificultate în concentrare
 • Greață
 • Leșin sau aproape-leșin

Este important de menționat că aceste simptome nu ar trebui ignorate, mai ales dacă apar frecvent. Ele pot fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente care necesită tratament.

Diagnostic și Tratament

Diagnosticarea hipotensiunii ortostatice implică de obicei o combinație de examinări fizice, teste de sânge și monitorizarea tensiunii arteriale în diferite poziții (culcat, șezut, în picioare). Un test frecvent utilizat este testul de înclinare, care implică schimbarea poziției corpului pentru a observa modul în care tensiunea arterială și ritmul cardiac se modifică.

Tratament

Tratamentul pentru amețelile la ridicare depinde de cauza subiacentă. Iată câteva abordări comune:

 1. Hidratarea: Creșterea consumului de lichide poate ajuta la menținerea unui volum de sânge adecvat.
 2. Medicamente: Ajustarea sau schimbarea medicamentelor care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.
 3. Dieta: Consumul de alimente bogate în sare, sub supravegherea medicului, poate ajuta la creșterea tensiunii arteriale.
 4. Compresia: Purtarea ciorapilor compresivi poate ajuta la prevenirea acumulării de sânge în picioare și la îmbunătățirea fluxului sanguin.
 5. Exerciții: Exercițiile de întărire a mușchilor picioarelor și abdomenului pot îmbunătăți circulația și pot reduce simptomele.
 6. Schimbarea poziției: Ridicarea lentă și evitarea schimbărilor bruște de poziție pot ajuta la prevenirea episoadelor de hipotensiune ortostatică.

Prevenție și Stil de Viață

Pentru a preveni amețelile la ridicare, este esențial să menții un stil de viață sănătos. Iată câteva sfaturi:

 • Hidratează-te corespunzător: Bea suficientă apă, mai ales în zilele calde sau când faci exerciții fizice intense.
 • Evită consumul excesiv de alcool: Alcoolul poate deshidrata organismul și poate agrava simptomele.
 • Adoptă o dietă echilibrată: Include alimente bogate în nutrienți esențiali, inclusiv sare, dacă este recomandat de medic.
 • Fă exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți circulația și poate reduce riscul de hipotensiune ortostatică.
 • Ridică-te lent: Evită să te ridici brusc din pat sau de pe scaun.

Concluzie

Ametelile la ridicare nu trebuie ignorate, deoarece pot fi un semnal de alarmă pentru probleme de sănătate subiacente. Diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Dacă experimentezi frecvent amețeli la ridicare, consultă un medic pentru a determina cauza și pentru a primi sfaturi personalizate de tratament și prevenție. Sănătatea ta este importantă, iar recunoașterea și abordarea acestor semnale de alarmă sunt pași esențiali pentru a te menține în formă și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *