Cornulețe fragede – rețeta cu untură de porc

De mult îmi tot doream să fac acele cornulețe fragede, al căror gust îmi amintește de copilărie. Dar evitam, deoarece nu vroiam în ruptul capului să folosesc margarina. Și cum nu aveam nicio sursă pentru untură, am lăsat cornulețele fragede pe mai încolo… Asta până când, o prietenă mi-a recomandat un anumit sortiment de untură (l-am găsit la Metro): albă, frumoasă, curată, fără miros specific. Ce mai, tocmai bună pentru prăjiturit. Așa că n-am mai stat pe gânduri și am trecut la fapte: o tavă de cornulețe fragede cu rahat îmbodobit cu fistic și altele cu gem de poroambe. Delicioase!!!

Cornulețe fragede

Rețeta e simplă, la fel și partea practică… Bun… pentru o porție zdravănă (vreo 30 de bucăți) ai nevoie de:

Făină – cernută bine (eu am folosit făină de moară, adusă de prietna mea, Vio): jumătate de kg

Untură (eu am folosit Marele Alb) – 200-220 gr (depinde de cât de densă e)
Praf de copt: un plic
Zahăr vanilat: un plic (sau o lingură de zahăr brun și semințe din păstaia de vanilie)
Un vârf de sare (că d-aia e sarea-n bucate)
12 linguri apă plată
2 linguri oțet (eu am folosit oțet Bio din cidru de mere)

Toate ingredientele uscate se pun în bol și se amestecă bine. Se adaugă apoi untura care se va încorpora ușor (se înmoaie și chiar topește în contactul cu temperatura mâinii). Apoi, treptat, se pune oțetul și la final apa. Dacă ți se pare că aluatul devine lipicios, mai poți scoate o lingură sau 2 de apă (sau, dacă e prea fărâmicios, să mai adaugi).

După ce ai frământat bine până când toate îngredientele s-au omogenizat, iar pasta obținută stă bilă, e timpul să treci la următoarea etapă. Faci o foaie de max 5mm grosime, peste care pui o farfurie maricică și decupezi conturul. Ai obținut un disc din cocă. Pe acesta îl tai (ca pe pizza) în 8 feliuțe. La baza fiecărui “triunghi” pui umplutura (tu alegi ce). Apoi rulezi către vârf, pui cornulețul în tavă (pe foaie de copt), cu vârful Cornulețe fragede la cuptordedesupt (ca să nu se desfacă). Eu îndoi un pic și colțurile, făcând din cornuleț o semilună.

Cuptorul se încinge la 180 de grade și se pune tava la copt pentru 20-25 min (să se rumenească). Se scot apoi, se pudrează și se servesc.

 

Desigur, pentru amuzament și implicare în activitățile caznice, pitica mea a făcut o tavă cu biscuiți din acest aluat. 🙂

 

Cornulețe fragede sub forma de biscuiti

Mie mi se pare că a doua zi, cornulețele sunt mult mai fragede. Asta dacă mai rămân până a doua zi… 😀

Poftă bună!

Comments

comments

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply