Socata – rateta pas cu pas

  Tufele de soc sunt in floare, asa ca am ochit una mare si frumoasa, ferita de trafic (la adapostul unei padurici) si mi-am facut provizii pentru tot anul (am facut pungute depozitate in congelator). 

Daca vreti si voi o socata buna-buna, iata cum se face…

Ai nevoie de:

– un borcan de 5l;

– 10 cupe frumoase de soc;

– miere (eu am folosit 4 linguri generoase de miere de tei zaharisita);

– 100g zahar brun bio;

– 2 lamâi;

– apa plata sau normala (dar fiarta in prealabil si racita). 

  
In borcan se pune mierea, zaharul si apa (jumatate de borcan). Se amesteca pana cand “dulcele” se dizolva. 

Florile de soc se spala intr-un jet domol de apa (doar pentru a indeparta praful si/sau eventualii “chiriasi”). Nu scaldati prea mult florile, pentru ca socata nu o sa mai iasa asa de aromata. 

Florile se aseaza cumintele in borcan. Peste ele se varsa zeama de la o lamaie si se invelesc cu felii din cea de-a doua lamaie. Apoi se completeaza cu apa, lasand cam 5cm liberi din borcan (ca sa puteti amesteca). 

  
Exista 2 metode de fermentare:

– la soare (borcanul se acopera cu in tifon si un fund de lemn sau o farfurie si se lasa la lumina soarelui);

– la intuneric (borcanul se acopera cu folie de aluminiu si i se pune un capac dintr-un prosop legat la gatul borcanului). 

In ambele variante, zilnic trebuie sa amestecati borcanul cu o lingura de lemn. Eu amestec de minim 3 ori. 

Socata la soare fermenteaza mai repede si e gata in 2-3 zile. Cea la intuneric, un pic mai greu 3-4 zile. Dar, cel mai bine va dati seama ca e gata gustand periodic din ea. Plus ca mai puteti adauga miere daca nu vi se pare suficient de dulce. 

  
Cand socata e pe gustul vostru (mie nu-mi place prea acidulata) o puteti pune in sticle (strecurata) la frigider. Se consuma in alte 2-3 zile. Eu pun, la servire, cuburi de gheata cu lamaie si menta. Dar cineva mi-a zis ca pune si suc de portocale. Am sa incerc. 😉

   
   Pofta buna! 

Comments

comments

2 Responses to “Socata – rateta pas cu pas”

  1. Andrei Sonea
    29 May 2015 at 1:06 pm #

    Gustasa si sanatoasa! Am facut si eu, abia astept sa fie gata. Deocamdata trebuie sa invart la ea, am folosit medoda 2.

    • Katja
      29 May 2015 at 3:51 pm #

      Super! Să o gustați din când în când. Fermentează diferit în funcție de temperatură, de zahăr etc. În unele cazuri e gata în două zile, apoi devine acidă dacă nu e pusă la rece.

      Să o beți cu plăcere!

Leave a Reply