Sampania – Stiati ca…

1_sticla_champagne_ID-10010091Astazi am sa dedic un post special pentru Champagne/sampanie. Si cum orice lucru bun are in spatele lui o legenda, am sa va zic cum spune lumea ca ar fi aparut aceasta licoare cu bule. Se facea ca acum 300 de ani, un calugar benedictin orb, pe nume Dom Perignon, ar fi inventat sampania… Se facea doar, pentru ca realitatea ne contrazice. Nu de alta, dar Dom Perignon nici nu a inventat sampania si nici nu era orb. Macar calugar era… Sau?

Si ca sa mai lungim un pic povestea, legenda spune ca cel care a inventat paharul de sampanie (zis si cupa) s-a inspirat atunci cand l-a facut dupa forma sanului reginei Maria Antoaneta. Acum, pun si eu doua intebari: cum de stia artistul cum arata sanul reginei si, doi, de ce nu s-a inspirat din sanul unei tinere, unul mai zvelt… Sau l-a lasat pentru Martini?

Revenind la bautura si la origini… In anul 1743, Claude Moet a transformat manastirea lui Dom Perignon (Abatia de Hautvillers) intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului. Sampania este realizata din soiurile de struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier si albi Chardonnay, cultivate in solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Frantei. Numai vinul produs in aceste podgorii poate fi numit „Champagne“, fiind singura zona din lume care intruneste combinatia perfecta intre conditiile climatice si cele geologice. Vinurile spumoase produse in alte parti ale lumii, folosind aceleasi soiuri de struguri si aceeasi tehnologie de fabricatie, pot fi identificate dupa mentiunea inscrisa pe eticheta: „preparat dupa metoda champenoise“. Daca nu fac asta, sunt doar “facaturi”… 😀

O persoana cu mult timp la dispozitie (hahahahaha) a stat si a numarat bulele dintr-o sticla (glumesc). Dar stiati ca intr-o sticla de sampanie de 750 ml, mai ales daca e tinuta la 20 grade Celsius, se gasesc in jur de 49 milioane de bule. Cifra a fost calculata de omul de stiinta Bill Lembeck. V-am zis eu ca avea timp…

E clar ca pe lumea asta sunt multi iubitori de sampanie. Astfel nu se explica de ce a fost inventat cel mai mare pahar pentru aceasta bautura. Paharul gigant a fost prezentat la un festival din Spoleto, Italia. El are aproape 2,1 metri inaltime, putand sa cuprinda echivalentul a 22 de sticle de sampanie normale. Sa tot bei din el…

Si daca tot te-ai gandit la un paharel, afla ca sampania se serveste intotdeauna rece, iar cupa de sampanie trebuie tinuta de picior, astfel incat caldura mainii sa nu-i influenteze temperatura. Asta daca nu vrei sa bei ceai cu bule…

Daca s-a incalzit si nu mai vrei sa o bei, stai linistit/a, mai exista lucruri pe care le poti face. De exemplu, sa o copiezi pe Marilyn Monroe. Actrita a facut la un moment dat o baie de sampanie: au fost necesare 350 de sticle pentru a umple cada. Dar un dus nu mergea? 😀

Zic si eu, si asta pentru ca intr-o sticla de sampanie presiunea este de trei ori mai mare decat cea dintr-o anvelopa de automobil. Viteza cu care un dop de pluta paraseste sticla poate ajunge si pana la 80 Km/h. Americanul Heinrich Medicus detine recordul celui mai lung zbor al unui dop de sampanie – 53 de metri si 25 de centimetri (in anul 1988). Vreti sa-l doborati?

Ca fiecare e cu pasarica lui, cu stolul sau cu dopul, dupa caz, o confirma chiar James Bond, celebrul spion creat de Ian Fleming. Despre acesta se spune ca e un bautor pasionat de sampanie. Nu de alta, dar daca il urmariti pe parcursul filmelor din seria Bond, personajul bea de 35 de ori aceasta bautura. Ce era peste 35 de ori pica la montaj?

Si ca sa ramanem in doemiu, dar si la rece, stiati ca sampania bauta pe vasul Titanic apartinea companiei Heidsieck & Co. Exista zvonul ca recent au fost aduse la suprafata cateva sticle din vasul aflat pe fundul oceanului si ca gustul sampaniei din acestea era in continuare excelent! Presiunea, temperatura… Ca la carte!

Si ca sa mai scapam un pic de “dulcegarii”, va zic ca in secolul XIX, sampania care se fabrica era mult mai dulce decat ceea ce majoritatea oamenilor prefera in ziua de azi. Tendita de utilizare a soiurilor care sa produca vinuri „seci” a fost introdusa in 1876 de catre producatorul Perrier Jouet, el creand varianta „Brut” care astazi este acum cel mai popular stil de vin spumant.

Daca ai poftit la un pahar de sampanie, afla cam care e “ritualul”…2_pahare_cu_champagne_ID-10039853

Pregatirea sticlei inainte de a fi desfacuta

Se lasa sa se „linisteasca“ intr-un spatiu racoros, intunecat. Sampania nu se introduce in frigider decat in ziua in care urmeaza sa fie desfacuta, recomandabil cu o jumatate de ora inainte. Sampania nu trebuie bagata niciodata in congelator, pentru ca i se va deteriora gustul. Cea mai buna metoda pentru a raci o sticla cu sampanie este introducerea acesteia intr-o frapiera umpluta cu un amestec de apa (doua treimi) si gheata (o treime). In paharul in care se serveste sampania nu se pune niciodata gheata. Temperatura ideala la care trebuie servita aceasta bautura speciala este intre opt si zece grade Celsius.

Desfacerea sticlei

Mai intai se indeparteaza suficient de multa folie protectoare incat dopul sa fie dezvelit complet. Acesta este protejat de o sarma care este rasucita intr-o parte sub forma unui maner. Intotdeauna sticla trebuie indreptata spre tavan, pentru a evita accidentele neplacute. O data ce a fost indepartata sarma, gatul sticlei trebuie tinut ferm cu o mana, in timp ce dopul se apuca ce cealalta mana. Sticla se rasuceste usor. Cand dopul a inceput sa iasa, acesta trebuie impins usor cu degetele. Sticla de sampanie nu trebuie agitata inainte de a fi desfacuta.

Paharele pentru sampanie

De preferat pentru servirea acestei bauturi festive sunt paharele transparente cu picior, care lasa sa se vada culoarea sampaniei si bulele acesteia. Potivit cunoscatorilor, paharele de cristal cu picior si cu marginile usor arcuite in interior sunt ideale, deoarece acestea duc la pastrarea acidului pentru o mai lunga perioada de timp. Paharul nu trebuie umplut tot, ci doar doua treimi din acesta. Se folosesc paharele cu picior pentru ca bautura sa nu fie repede incalztita de temperatura mainii.

Cum se toarna sampania?

sticla_de-champagne_femeie_maini_ID-10088476

Se ridica paharul intr-o mana si sticla in cealalta si se apleaca amandoua intr-o parte, lasind bautura sa se scurga incet, pe marginea paharului. Acest artificiu impiedica bulele sa creeze o spuma densa. Din cauza efervescentei, dar si a contrastului de temperatura dintre bautura rece si paharul ceva mai cald, sampania va umple imediat paharul cu spuma. Initial se toarna o cantitate mica in fiecare pahar, urmand ca ulterior acestea sa fie umplute.

Cum se bea sampania

 

Este recomandat intotdeauna ca paharul sa fie tinut de picior pentru ca bautura sa fie mentinuta la temperatura optima. Continutul paharului nu se da peste cap. Fiecare inghititura trebuie bauta incet si savurata. Pentru a aprecia cu adevarat gustul, se ia o mica inghititura si se plimba incet prin gura timp de cateva secunde.

(Ritual cules de pe rendezvous-shop.ro)

Sa identificam calitatea… Sampania adevarata, spre deosebire de alte vinuri spumante, trebuie sa contina bule dezvoltate in cursul a doua procese de fermentatie: o data in butoaie si din nou in sticle.

Dar cum a aparut totusi sampania? Dom Perignon a introdus dioxidul de carbon in procesul de fermentatie, obtinand astfel celebrele bule. De ce a facut asta? Probabil ca se plictisea. Dar bine a facut! Si unii profita… De exemplu, cea mai scumpa sampanie din lume costa 50.000 de euro sau 4.166 euro pentru o sticla de 750 de centilitri, semn al cresterii interesului mondial pentru acest tip de bautura. Doar ca la vanzare sunt numai 12 sticle. Va zic asta ca sa va grabiti daca vreti sa prindeti una. 😀

Am postat la inceputul articolului un filmulet cu “idei crete”, dar care ne ajuta mult. Printre ele si un truc pentru sampanie. Eu l-am testat si functioneaza!

Hai noroc!

Sursa foto:

1 – By Simon Howden

Stock Photo – image ID: 10010091

2 – By digitalart

Stock Image – image ID: 10039853

3 – By sattva

Stock Photo – image ID: 10088476

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Sampania – Stiati ca…”

  1. oldtimer kredit sparkasse paderborn
    11 February 2017 at 6:02 pm #

    Yay so fun to see your pics and relive our trip! I’m missing it big time this weekend now that I’m off work and have time to haha! Thanks for being such an awesome traveling companion! )

Leave a Reply