Manazuru – o carte de suflet, despre suflet

Manazuru-carte-editura-all-Hiromi-KawakamiStiam din prima clipa in care am pus mana pe ea, ca aceasta poveste ma va transpune intr-o lume noua, diferita de cea a confortului meu, in care “regulile” de baza sunt altfel si ca trebuie sa ma adaptez. Povestea, in esenta ei, e simpla, dar modul in care Hiromi Kawakami o transpune pe hartie, prin ochii si sufletul eroinei ei, capata proportii care ating fantasticul.

Rei este o tanara femeie nipona care isi pierde sotul (acesta dispare fara sa se stie absolut nimic despre el) si care, dupa ani de zile, incearca din rasputeri sa iasa din ghemul de idei, presupuneri, fantasme si intrebari legate de aceasta disparitie. Stilul de viata, verticalitatea japoneza, respectarea regulilor, toate acestea se amesteca armonios cu dilemele pe care aceasta femeie le are, cu relatia parinteasca rece pe care a primit-o de la mama ei, cu acceptarea greoaie a faptului ca fata ei nu mai e bebelusul de alta data, ci un adolescent care isi ia propriile decizii, cu iubirea neimplinita si cu fascinanta ei imaginatie care o poarta intr-un permanent vals intre real si imposibil. Iesirea din aceasta stare, pare sa se gasesesca intr-o statiune banala, Manazuru.

 

Este o carte care surprinde un suflet, il expune celui care citeste si ii ampreteaza trairile intr-un mod miraculos.

Singurul punct negativ, ca sa-i spun asa, este faptul ca, in permamenta esti readus in realitatea “romaneasca” prin faptul ca aceasta carte a fost tradusa folosindu-se perfectul simplu. Practic, am avut in fata ochilor niste personaje nipone care imi vorbeau… olteneste, precum Nea Marin. 🙂

Comments

comments

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply