Ciocolata de casa – Reteta pas cu pas

20140611-161012-58212597.jpg

Am un desert care ne aduce mereu aminte de copilarie si, mai ales, de momentul in care mamele noastre ne dadeau recipientele “la curatat”. Stiu, e o bomba calorica, dar cui ii pasa? Copilaria are un “gust” aparte care, din cand in cand, trebuie reactualizat ca sa nu-l stergem din memorie, nu-i asa fetelor?

OK, vorbim aici despre ciocolata de casa pe care, ultima oara am facut-o dupa o idee data de Ruxandra. Si anume, am pus in compozitie merisoare si fulgi crocanti de porumb. Rezultatul? O-la-laaaaa!

Daca va tenteaza si nu va e teama de cantar (hahahahahaha), iata reteta pas cu pas.

Ai nevoie de:

– curaj si constiinta curata;

– lapte praf (250g);

– zahar – eu am folosit 250g, dar daca o vreti mai dulce (sa-ti cada plombele) pui mai mult (pana in 400g);

– apa chioara sau cu aroma de trandafir (150ml);

– unt (100g);

– cacao (50g);

– arome diverse – dupa gust (vanilie, rom, lamaie, portocala etc.);

– o mana de merisoare si una de fulgi de porumb (dupa gust). Eu am pozat si ciocolata cu boabe de struguri fara samburi, dar si pe cea in foi de napolitata. Poti face ce combinatii vrei tu.

20140612-120510-43510605.jpg

20140612-120511-43511966.jpg

Asa… Laptele praf se amesteca cu pudra de cacao. Eu le-am dat apoi prin sita ca sa fie mai aerate.

20140612-120513-43513279.jpg

Intre timp, pe foc se pune apa cu zaharul, iar untul se lasa la inmuiat afara. Cand zaharul s-a topit, incepi sa amesteci in sirop si sa-l pui la foc la foert pana cand incepe sa se devina mai ingrosat. Cu cat e mai gros siropul, cu atat ciocolata o sa fie mai tare, mai faramicioasa. Daca nu e foarte bine legat, ciocolata e mai moale, mai cleioasa. Totul depinde de gust, de ochi, de noroc. 😉

20140612-120605-43565736.jpg 20140612-120609-43569841.jpg

Cand ai obtinut sitopul dorit, adaugi untul si aromele, apoi amestecul de cacao cu lapte. Omogenizezi bine si pui compozitia intr-o forma unsa in prealabil cu putin unt topit. Presari pe ea si/sau impingi cu degetul in interior, “plusul” din fructe sau ce vrei tu, apoi pui totul la frigider.

20140612-120645-43605257.jpg

20140612-120646-43606642.jpg

20140612-120647-43607966.jpg

20140612-120649-43609366.jpg20140612-120651-43611130.jpg

Ciocolata-de-casa-in-foaie-de-napolitanaCiocolata-de-casa-cu-struguri-verziDaca ai optat pentru o ciocolata tare, teoretic, in 3-4 ore o poti taia deja. Daca e una cleioasa, trebuie sa o lasi la rece cel putin o seara. 😉 Rabdare si pofta buna!

Pofta buna!

20140611-161031-58231688.jpg

Ciocolata-de-casa-in-foaie-de-napolitana

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply