Stiati ca oul…

By rakratchada torsap, published on 19 December 2013 Stock Image - image ID: 100223820

Si pentru ca tot este astazi o zi mare in calendarul Crestin Ortodox, respectiv Inaltarea Domnului, m-am gandit ca este potrivit acest articol in care am adunat o serie de informatii – de la cele utile, la cele haioase – legate de ou.

 

Daca stiti si voi altele pe care eu le-am omis, n-ar fi rau sa le ziceti si celorlalti cititori ai blogului meu. Lectura placuta si Cristos S-a Inaltat!

 

  • Anual, in toata lumea, se “produc” in jur de 1,2 trilioane de oua?
  • In medie, pe an, o persoana consuma 173 de oua?
  • Cei mai mari consumatori de oua din lume sunt cei din China (cam 40% din productia de oua)?
  • Se recomanda sa nu utilizati un ou spart, daca albusul oului se scurge prin coaja, daca oul este blocat in cutie/cofraj sau coaja de ou este vizibil patata sau murdara? Coaja protejaza continutul oului de contaminare… Daca coaja e doar crapata, il puteti folosi, dar doar daca il preparati foarte bine termic.
  • Cel mai mare record mentionat de The Guinness World Record, a fost realizat de Howard Helmer care a facut cea mai mare omleta (din 427 de oua)? Si i-a luat doar 30 de minute!

By anankkml, published on 17 September 2013 Stock Photo - image ID: 100202282

  • Cel mai mare ou produs pana acum si omologat cantareste 2.589 kg (5 lb 11.36 oz) si a fost si este de strut (Struthio camelus)? El a fost facut la o ferma detinuta de Kerstin si Gunnar Sahlin (Suedia) in Borlänge, Suedia, la 17 mai 2008.
  • In medie, pe an, o gaina matura face intre 250 si 270 de oua? Dar au fost si cazuri in care s-au numarat si 300… 😀
  • Cel mai bun loc pentru a stoca oualele este in cutia lor de carton asezata pe un raft in corpul principal al frigiderului? Temperatura de pe usa frigiderului nu este suficienta pentru a pastra cat mai mult oualele proaspete.
  • Culoare cojii de ou (alba, maro, pestrita) este data de rasa gainii? Iar valoarea nutritionala a oului nu depinde de acest aspect. De cele mai multe ori gainile cu penaj deschis (albe) fac oua albe, iar cele cu penajul inchis la culoare fac oua cu coaja maro.
  • Puteti congela oualele? Singura conditie e sa nu le congelati in coaja pentru ca la inghet aceasta se crapa/sparge?
  • Exista un test foarte simplu care va spune cat de proaspat este un ou? Iata un desen explicativ:

fresh-egg-carton-test-oua-proaspete

 

test-cum-verifici-daca-un-ou-oualele-este-sunt-proaspat-proaspete-in-apa

 

  • Puteti sa va dati seama foarte usor daca un ou este fiert tare sau moale? Asezati oul pe o parte si de invartiti-l cu degetele in jurul lui ca pe un titirez. Un ou fiert tare se va invarti fara probleme si rapid. Un ou crud se va clatina si se va roti incet, din cauza centrului lichid.
  • Atata timp cat mancati oua, ca parte a unei diete sanatoase, bine echilibrate si aveti un stilul de viata normal, nu exista nicio limita legata de numarul de oua pe care puteti sa le mancati intr-o saptamana?
  • Copiii foarte mici, persoanele in varsta, cele cu un sistem imunitar slabit si femeile gravide ar trebui sa fie foarte precauti si sa nu manance oua crude sau fierte moi?
  • “Inelul” acela verde inchis sau gri care apare in jurul galbenusului unui ou fiert este produs de reactia chimica dintre sulful si fierul care se gasesc in mod natural in oua? Chiar daca nu au un aspect apetisant, ele sunt sanatoase pentru om. Pentru a preveni aceasta reactie, fie nu fierbeti exagerat oualele, fie le puteti raci rapid sub un jet de apa rece, imediat dupa fierbere.
  • Galbenusul este mult mai bogat in substante nutritive decat albusul? El contine fosfor, fier, zinc, vitaminele A, B6 si B12, acid folic, acid pantotenic, colina, tiamina, precum si aproape jumatate din proteinele si riboflavina din oul intreg. De asemenea, galbenusul de ou este printre putinele alimente care contin in mod natural vitamina D?
  • Cel mai mare ou de gaina are 6,3 cm latime si 9,2 cm lungime si cantareste 201 de grame, el fiind de trei ori mai mare decat un ou normal/standard? El a fost gasit in Suihua, provincia Heilongjiang, China de catre Zhang Yinde, un angajat al Biroului forestier de Suiling County.

Largest-cel-mail-mare-ou-de-gaina-Chicken-Egg-world-record-set-in-China

By Salvatore Vuono, published on 16 December 2009 Stock Photo - image ID: 10010631

  • Exista un “tipar” dupa care puteti spabili cat de fiert sa fie un ou? Iata cum:

Oua moi – timp de fierbere 5 minute

Albusul este moale si partial intarit (mai ales in zona apropiata de coaja) , iar galbenusul este cremos. .

Oua fierte mediu – timp de fierbere 8 minute

Galbenus de ou este aproape opac si putin ferm. Albusul s-a intarit.

Oua fierte – timp de fierbere 10 minute

Galbenus de ou este galben stralucitor si albusul este tare si ferm.

Oua uitate pe foc, la fiert – timp de fierbere… Cat timp ai vorbit la telefon, ai navigat pe net sau ai plecat de acasa. 🙂

Ai un ou cu coaja crapata si un galbenus care s-a invelit cu un strat verde-inchis sau gri. Nu te panica, oul este comestibil.

how-to-boil-eggs-m-oua-fierte-cum-arata

Sursa foto AICI.

 

Stiati ca oul

Sursa foto1: By rakratchada torsap
Stock Image – image ID: 100223820

Sursa foto2: By anankkml

Stock Photo – image ID: 100202282

Sursa foto3 AICI

Sursa foto4 AICI

Sursa foto5 AICI

Sursa foto6: By Salvatore Vuono
Stock Photo – image ID: 10010631

Sursa foto7 AICI.

 

In filmulet puteti vedea cum se poate curata rapid un ou. Eu am testat si functioneaza!

 

 

Comments

comments

Tags: , ,

One Response to “Stiati ca oul…”

  1. high school party invitations
    16 April 2017 at 7:33 pm #

    I visited her on the freedom trail I was really surprised at how they’ve managed to keep her up to date while still maintaining her olden I mean, using "original" oak is one thing, but I was shocked they were ok with the added rocket boosters and fully automated

Leave a Reply